Tervislik guacamole hernestega

november 13, 2019

Hernestega valmistatud guacamole sisaldab vähem kaloreid ja rasva ning rohkelt organismile vajalikke mineraalaineid ja vitamiine. Maitse poolest ei erine see oluliselt klassikalisest guacamolest.

Küsisin teilt instagrammis, millist retsepti võiksin valmistada ning üllataval kombel osutus võitjaks herne guacamole. Tegelikult ma ei teagi, miks see mulle niivõrd üllatav oli. 😁 Igatahes, otsustasin ma oma lemmik retsepti ka täna blogis jagada.

Kerge guacamole dipp salajase koostisainega - rohelised herned! Esmalt mainin ära, et tavaline guacamole pole samuti ebatervislik, sest avokaado sisaldab teadagi ainult häid rasvu. Herneste lisamine aitab aga vähendada dipikastme kalori- ja rasvasisaldust, mis põhimõtteliselt tähendab seda, et saad süüa rohkem kastet! Lisaks on hernestel palju häid omadusi, seega muudab nende lisamine sinu toidu veelgi mitmekülgsemaks. Näiteks pole tavaline guacamole eriti kõrge valgusisaldusega, kuid Globuse konservherned sisaldavad 5,4g valku 100g kohta, mis teeb neist eriti hea taimse proteiiniallika.


Ma mäletan, et kunagi kauges minevikus tegi mu õde hernestega hummust, seega idee herneste kasutamisest dipikastmes ei ole mu jaoks väga võõras. Kuidas on lood teiega? Kas olete varem herne guacamolest kuulnud või seda lausa ise valmistanud?

Kusjuures, herned on nii maheda maitsega, et nende lisamine ei muuda eriti guacamole maitset. Kui, siis ainult niipalju, et teeb selle hoopis paremaks!


Kui sa teed guacamolet endale või kahele inimesele, peaks allpool olevast retseptist teile piisama. Kui ootad külalisi või soovid panna guacamole peolauale, siis soovitan panna kõike topelt. :)

Muide, traditsiooniline guacamole retsept sisaldab ka jalapenot ja koriandrit, aga mina neid ei kasutanud. Jalapeno on minu jaoks alati liiga terav ja tuleb välja, et ma olen üks nendest inimestest, kelle jaoks koriander maitseb nagu seep. 😃 

Retsepti toiteväärtus

Klassikaline guacamole on üks väheseid tervislikke dipikastmeid, kuna koosneb suures osas avokaadodest. See hernestega guacamole on aga veelgi etem, kuna sisaldab mitmeid koostisosi nagu:

Tomatid, mis on rikkalik mikrotoitainete, sealhulgas C-vitamiini, kaaliumi, foolhappe ja K-vitamiini allikas. Tomatid sisaldavad ka kiudaineid ja antioksüdante, näiteks lükopeeni ja beetakaroteeni.

Herned.

Avokaado, mis on rikas monoküllastumata rasvhapete ja kiudainete poolest. 1 terve avokaado täidab umbes 40% meie päevasest kiudainevajadusest. Lisaks on avokaado suurepärane mikrotoitainete allikas ning sisaldab näiteks C-, B6-, K-, E-vitamiini, foolhapet, magneesiumi ja kaaliumi.



Vaja läheb:

1 purk Globus konservherneid (215g)
1 küps avokaado
1 laim
1/2 punast sibulat
Kirsstomateid
1 küüslauguküüs
Meresoola ja pipart

Jalapeno ja koriander (valikuline)

Valmistamine:
  1. Loputa hoolikalt herned. 
  2. Lõika avokado pooleks, eemalda kivi, tõsta lusikaga viljaliha välja.
  3. Aseta herned ja avokaado köögikombaini või blenderisse. Lõika laim pooleks ning pigista mõlemast poolest laimimahl välja. Sega kõik see ühtlaseks massiks.
  4. Tõsta saadud segu lusikaga kaussi. 
  5. Lõika kirsstomatid väikesteks tükkideks. Haki sibul ja küüslauk. Lisa need avokaado-herne miksile ning sega. Maitsesta soola ja pipraga. 
  6. Serveeri torilla krõpsude või köögiviljadega.
*Postitus valmis koostöös Globus Eestiga.

Postita kommentaar