Miks ma enam solaariumites ei käi? Kuidas ohutult päevitada?

märts 30, 2020


Niikaua kui ma mäletan, on päevitamine alati popp teema olnud. Juba väiksena tahtsin ma suvel võimalikult pruuniks saada. Ma mäletan ka seda, et hakkasin solaariumites käima juba 7. või 8. klassis. Nüüd tagantjärele mõeldes tundub see üsna uskumatu - ise alles peaaegu tatikas, aga juba oli vaja solaariumis käia? Muide, tänapäeval peab solaariumis käimiseks vähemalt 18 olema ja hea ongi.

Nimelt mäletan ma väga hästi, et olin juba siis kuulnud, et solaarium võib kahjulik olla, aga mind lihtsalt ei huvitanud. Kõik teised ju käisid, seega miks mina ei peaks. Umbes midagi sellist mu peast läbi käis 🤷‍♀️

Kui ma vanemaks sain, siis mu huvi solaariumite vastu õnneks vähenes. Iga natukese aja tagant proovisin jälle paar korda käia, aga mitte kunagi enam nii regulaarselt ja sihikindlalt nagu ma seda 15 aastaselt tegin.

Ma arvan, et aastatega oli mu loogiline mõtlemine ja analüüsimisvõime niipalju arenenud, et see lihtsalt ei tundunud enam nii hea mõte olevat...


Solaariumite kahjulikkusest 


Solaariumites kasutatakse lampe, mis kiirgavad kordades tugevamalt, kui looduslik päike. Seetõttu saab nahk solaariumis lühikese aja jooksul väga suure annuse UV kiirgust. Muide, solaariumi valgus sisaldab oluliselt rohkem UVA kiirgust kui päikesevalgus.

UVA-kiirgus jõuab naha rakkudesse ning kahjustab nende struktuuri, lagundades elastiini ja kollageeni. See omakorda vähendab naha elastsust ning soodustab kortsude teket. Lisaks pärsib UVA-kiirgus immuunsüsteemi ning muudab naha vastuvõtlikumaks nakkuste ning nahavähi suhtes.

UVB kiirgus mõjutab epidermist ning suurtes doosides võib põhjustada naha põletust. Selle tulemusel väheneb naha loomulik kaitsevõime. Mida suurem on UVB-kiirte osakaal, seda rohkem kahjustuvad naha sügavamad kihid. Solaariumi kahjulik mõju võib avalduda alles aastate või aastakümnete pärast. On välja selgitatud, et mida nooremas eas hakatakse solaariumit kasutama, seda suurem on risk haigestuda tulevikus nahavähki.

Kindlasti oskasin ma seda kõike ka nooremana lugeda, aga ilmselt oli otsustavaks teguriks ka see, et tol hetkel lihtsalt ei olnud solaariumitele veel häid alternatiive leiutatud. Ma mäletan väga hästi, kuidas esimesed isepruunistajad naha enam-vähem apelsini tooni oranžiks värvisid...😂 Seega solaarium oli lihtsalt ainuke variant meiesugustele päevituse-hulludele.

Tänapäeval on isepruunistajad aga väga palju edasi arenenud ja mitte kunagi enam pole ma nüüd kaalunud solaariumite poole tagasi vaadata.


The Tan Co isepruunistavad vahud


Esialgu läks mul muidugi aega, et leida need õiged tooted ja püsivalt isepruunistajate kasutamisele üle minna. Nüüd ei kujuta ma oma elu ilma isepruunistavate vahtudeta ettegi. Jah, isepruunistajad võivad tekitada sõltuvust, aga vähemalt on see täiesti ohutu sõltuvus! 😂

Üks mu lemmikuid tooteid, mida ma ka praegu kasutan, on The Tan Co isepruunistavad vahud. Nende tooted on allergeenide vabad, ei sisalda alkohole ja parfüüme ning on lisaks ka vegan-sõbralikud. Üks suur pluss on ka see, et The Tan Co ei jäta nahale sellist tüüpilist isepruunistaja lõhna. 

Olles proovinud nii nende Medium kui Dark vahtu saan teile ka natuke nippe jagada. Toon siinkohal välja mult enim küsitud küsimused The Tan Co teemal.

Muide, selle järgmise pildi jaoks panin ma endale õhtul ühele jalale isepruunistajat peale, pesin selle hommikul maha ja teie ees on reaalne tulemus, milline The Tan Co Dark vaht nahale jääb. Näete KUI SUUR erinevus!


Kumb on parem, kas Medium või Dark? 


Ma arvan, et see oleneb natuke igaühe nahavärvist ja eelistustest. Kuna mu enda loomulik nahavärv on väga hele, siis mulle meeldib, kuidas Dark annab mu nahal kõige suurema ja tugevama muutuse. Medium vaht on jällegi hea, sest seda on parem näiteks kätele ja jalalabadele hajutada ning minu meelest jääb see seal ilusam. Kokkuvõtteks, kui sa juba otsustad isepruunistajate teed minna, siis võid vabalt mõlemad võtta ja miksida neid omavahel.

Kas ma kasutan isepruunistajat ka näol? 


Jah, kasutan küll. Ma kannan tegelikult meiki väga harva ja mulle ei meeldi näost lumivalge olla. Isepruunistaja näole kandmiseks kasutan ma kõigepealt kinnast ning toote silmade ümber panemiseks eraldi beauty blenderit, millega õrnalt silmade juurest tupsutan, et kõik oleks ühtlaselt kaetud ja hajutatud.

Kui su näonahk pole liiga kuiv ja on ilusti kooritud, siis jääb The Tan Co vaht näole väga ilus.

Kusjuures, 'ilusti kooritud' ei tähenda üldse seda, et sa peaksid oma nägu meeletult koorijaga hõõruma. Kui sa kasutad näteks happelisi seerumeid nagu vitamin C jne, siis mõjuvad ka need õrnalt koorivalt.

Ma kasutan igapäevaseks näo pesemiseks konjac käsna, mis on väga pehme ja koorib mu näonahka õrnalt iga päev. Ühtegi eraldi koorijat ma näo peal ei kasuta ja mul hajub isepruunistaja näost täiesti loomulikult ja märkamatult.

Kui tihti ma isepruunistajat peale panen? 


Tavaliselt korra nädalas, mõnikord ka tihedamini. Näiteks, kui ma tean, et tahan pilte teha. Kokku kulub mul tavaliselt 1 purk toodet kuus, aga ma panen seda ka üsna hoogsalt ja paksult peale. Kindlasti saaks ka natuke kokkuhoidlikumalt.

Kas isepruunistajat peab külma veega maha pesema?


Päris jääkülm see vesi küll olema ei pea, pigem nagu leige vms. :D


Kas on vahet millist kinnast kasutada?


The Tan Co toodete puhul soovitan kasutada nende enda poolt müüdavat päevituskinnast, sest see lihtsalt sobib antud toote tekstuuriga kõige paremini. Ma proovisin ka oma teisi kindaid kasutada ja häda pärast saab muidugi ka nendega hakkama, aga kui on võimalik, siis nende enda kinnas on ikka kõige parem. :)

Hetkel ei tule rohkem küsimusi meelde, aga kui soovite veel midagi teada, siis jumala eest kirjutage ja ma vastan meeleldi! 

Milliseid isepruunistajaid te proovinud olete ja kuidas olid teie kogemused?

*Postitus valmis koostöös The Tan Co Eestiga.

Postita kommentaar