10 näpunäidet, kuidas olla rohkem produktiivne

juuni 23, 2022


1. Puhas töökeskkond. On raske keskenduda, kui ümberringi valitseb segadus. Võta endale 10-15 minutit, et enne tööle asumist oma ümbrust korrastada. Töö sujub tunduvalt paremini puhtas keskkonnas, kus on vähem segavaid faktoreid.

2. Tee "to do" list. Muidugi ei saa üle ega ümber "to do" listidest. Listid aitavad meil oma eesmärke sõnastada ja planeerida. Lisaks on alati hea tunne, kui saad mõne tehtud ülesande oma nimekirjast maha kriipsutada. 

3. Sea endale pisikesi eesmärke, mis viivad suuremate eesmärkide täitmiseni. Mõnikord oleme liialt keskendunud suurtele eesmärkidele ning need hakkavad tunduma üle jõu käivat. Kui tunned end ülekoormatuna, proovi endale seada väiksemaid eesmärke. Minu "to do" listis on tihti sellised lihtsad ülesanded nagu "vali video thumbnail", "postita instasse 3 story-t" või "pese nõud".

4. Kasuta oma puhkepause targalt: Luba endale pärast iga ülesande täitmist väike puhkepaus. Ära kasuta seda aega sotsiaalmeedia scrollimiseks vaid tee midagi, mis leevendab stressi ja aitab sul nö. akusid laadida. Mine jalutama, jooksma, tee joogat või valmista süüa - nii suurendad märkimisväärselt ka oma töö efektiivust.


5. Sisusta oma vaba aega loovate ja arendavate tegevustega. Öeldakse, et loominguline tegevus on nagu fitness rutiin sinu ajule. Loovad tegevused aitavad parandada keskendumisvõimet, efektiivsust ja õppimisvõimet. Sellised lihtsad tegevused nagu mandalate värvimine, joonistamine või käsitöö aitavad leevendada ka stressi. 

6. Tea, millistes tingimustes saavutad kõige rohkem. Mõned inimesed saavad rohkem tehtud pingeolukorras, teised vajavad keskendumiseks rahu ja vaikust. Mõnedele meeldib töötada kohvikus või raamatukogus, teistele jälle kodus või kontoris. Kui sa ei tea, mis sulle kõige rohkem sobib, siis tasub proovida erinevaid variante, et leida see õige. Ka koduriietes pehme pleedi sees on võimalik palju tööd ära teha. Teised ütlevad jällegi, et kannavad isegi kodus töötades natuke esinduslikumaid riideid, sest see aitab neil paremini tööhetke sisse elada. 

7. Jälgi tähtaegu: Ükskõik millise projekti või ülesande puhul on tähtaegade jälgimine väga oluline. Kui oled oma ülesande täitmisega hiljaks jäämas, tekitab lähenev tähtaeg palju üleliigset stressi. Kiirustamine võib samuti vähendada töö kvaliteeti ja üldist tulemust. Aja planeerimise oskus on oluline ükskõik millise töö puhul. Kui saad oma ülesandega valmis paar päeva varem, on sul piisavalt aega oma töö üle vaadata ja veenduda, et kõik on hästi. 

8. Tegele muude asjadega. See tundub ehk esmapilgul natuke veider soovitus, aga efektiivselt töötamiseks on meil vaja vaimselt puhata. 16-tunnine tööpäev ei tähenda, et me tegelikult 16 tundi efektiivselt töötada suudaks. Hobide ja muude huvidega tegelemine avaldab positiivset mõju nii vaimsele tervisele kui ka töö tulemuslikkusele.

9. Ärka varakult. See on siit nimekirjast ainuke asi, mida mulle tegelikult teha ei meeldi. Ühtlasi on see ka natuke vaieldav, sest öö jooksul jõuab samuti palju asju ära teha. Minu jaoks on varakult ärkamine oluline pigem talvisel ajal, kui valget aega on vähe. Samamoodi saab päevasel ajal suhelda reaalajas koostööpartneritega, saata edasi-tagasi e-maile, arutada projekte ja nii kiiremini lõpptulemuseni jõuda.  

10. Loo oma töövahendite organiseerimiseks süsteem. Loomulikult sujub töö kõige produktiivsemalt, kui selle tegemiseks ei ole vaja midagi 45 minutit otsida. Hoia oma töövahendid korras ja organiseeritud ükskõik millist tööd sa ka ei teeks. Minu arvutist leiab tohutu hunniku kaustasid foto- ja videofailidega, mida ma üritan võimalikult arusaadavalt grupeerida. Samuti erinevaid lepinguid, arveid ja muid olulisi faile.

Postita kommentaar