Maitsev köögiviljapuljong

aprill 12, 2021


See maitsev aedviljapuljong sobib hästi suppidesse, kastmetesse, pajaroogadesse ning muidugi ka niisama joomiseks. Viimasel ajal olengi puljongit just selle jaoks teinud.

Sellest olen ma juba ammu aru saanud, et poes müüdavad puljongikuubikud pole just parim lahendus toidu maitsestamiseks. Viimasel ajal olen ma kasutanud pigem FoodStudio valmis keedetud puljongit.

Kuna Delimano saatis mulle hiljuti suure taaskasutatud alumiiniumist Green Planet poti, tekkis mul idee proovida ise puljongit keeta. 

Puljongi ise tegemisel on mitmeid eeliseid. Sa tead täpselt, mis seal sees on, saad keeta korraga suurema koguse tehes seda täpselt enda maitse järgi. See on hea võimalus kasutada ära külmkappi seisma jäänud porgandid, seller ja muud aedviljad, millele ruttu kasutust leida tarvis. Lisaks muidugi võimalus katsetada erinevate koostisainetega. Juba see on minu meelest piisavalt hea põhjus proovimiseks.

Järgnev retsept maitseb minu meelest palju paremini kui ükski poe puljong, mida ma proovinud olen, kaasaarvatud need FoodStudio valmis puljongid. Sel on hoopis teistmoodi maitse.


Puljongi keetmine on lihtne: vaja läheb ainult ühte suurt potti ja köögivilju, millest mõned sul ilmselt juba kodus olemas on. Eriti tore on see, et puljongi keetmisel saab kasutada ka toidujääke. Puljongi sisse sobivad näiteks: sibulakoored, porgandikoored ja küüslaugukoored.

Puljongi sisse võib lisada ka mõningaid rohelisi aedvilju nagu näiteks porrulauk või paksoi. Brokoli ja lehtkapsas võivad puljongile aga mõruda maitse anda.

Toidujääkide kogumine

Süüa tehes tõstan ma lauale klaaspurgi, kuhu kogun puljongi valmistamiseks sobivad jäägid. Varasemalt läksid need otse biolagunevate jäätmete hulka. Nüüd aga panen ma purgi toidujääkidega sügavkülma ning võtan selle uuesti välja, kui ma taas süüa teen ja mul sinna midagi lisada on. Kui purk saab täis, ongi aeg hakata keetma puljongit.

PS! Toidujäägid on mul purgis kuivalt ilma veeta.


Puljongi valmistamine

Alusta köögiviljade hautamisest. Seejärel lisa vesi, sool, pipar ja maitsetaimed. Mina kasutasin näiteks tüümiani, peterselli, rosmariini ja loorberilehti.

Puljongi salajasteks koostisaineteks on tomatipasta ja maitsepärm! See ebatavaline kombinatsioon annab puljongile selle ekstra midagi, mis eristab kodust puljongit poe variandist. 



Keeda puljongit tasasel tulel vähemalt 1 tund. Soovi korral ka kauem, olenevalt sellest, kui tugevat maitset sa soovid. Öeldakse, et mida kauem puljongit keeta, seda parem on tulemus.

Kui puljong muutub mõrudaks, saab seda päästa natukese suhkru ja õuna- või palsamiäädikaga.


Hoiustamine


Valmis puljongit saab hoiustada näiteks klaaspurkides. Külmkapis säilib see umbes ühe nädala. Sügavkülmas võib puljongit säilitada mitmeid kuid. Kui külmutad puljongit klaaspurkides, tuleb need jätta pealt tühjaks, sest vedelik paisub jäätudes.

Kasutamine


Puljongit saab kasutada mitmesugustes retseptides või lihtsalt niisama joomiseks. Mulle meeldib seda kasutada kastmetes ja suppides. Sellel on väga rikkalik ja mõnus maitse. Kui ma teen omale potitäie suppi, kasutan ma vee asemel valmis puljongit.

Ära unusta mulle kommentaarides teada anda, kui otsustad seda retsepti proovida! Jälgi mind ka Instagramis, kus jagan tihti natuke lihtsamaid tervislikke retsepte. 


Kogus: Umbes 2 liitrit

Koostis
  • 1 spl kookosõli
  • 1 kesmine sibul (võib olla koos koortega)
  • 4 küüslauguküünt (võib olla koos koortega)
  • 4 porgandit (võib olla koos koortega)
  • 4 sellerivart (koos lehtedega)
  • Rohelised aedviljad nagu porrulauk või paksoi
  • Meresoola ja pipart
  • 2 liitrit vett
  • Peotäis peterselli
  • Peotäis värsket tüümiani*
  • Peotäis värsket rosmariini*
  • 2 loorberilehte
  • 4 spl maitsepärmi
  • 5 spl tomatipastat
  • 1 spl palsamiäädikat

Valmistamine
  1. Haki sibul, küüslauk, porgand ja seller.
  2. Tõsta pott pliidile, keskmisele kuumusele. Lisa õli (või vesi) ja hakitud sibul, küüslauk, porgand ja seller. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta 5 minutit.
  3. Samal ajal haki rohelised aedviljad, näiteks brokkoli ja paksoi.
  4. Lisa potti vesi, hakitud rohelised aedviljad, petersell, tüümian, rosmariin ja loorberilehed. Maitsesta soola ja pipraga. 
  5. Kui vedelik hakkab keema, keera kuumust vähemaks. Lisa maitsepärm ja tomatipasta.
  6. Keeda tasasel tulel umbes 1 tund.
  7. Lase puljongil jahtuda. Kurna ning hoiusta klaaspurkides.

Nipid ja soovitused

*Lisa retseptile alles hoitud toidujääke. Sobivad näiteks: sibulakoored, porgandikoored, roheline sibul, porrulaugu varred ja küüslaugukoored. 
*Kui asendad värske tüümiani või rosmariini kuivatatud variandiga, siis lisa mõlemat 1 spl.

*Postitus pole sponsoreeritud, kuid sisaldab kingitud tooteid.

Postita kommentaar