Cacio e Pepe

juuni 17, 2019

Makaronid hakklihaga hakkavad ära tüütama? See traditsiooniline Cacio e Pepe retsept on täiuslik koduseks Itaalia pastaõhtuks ning selle valmistamine võtab aega umbes 15 minutit. Mis veel parem - vaja läheb ainult nelja koostisosa. 


Täna tahan jagada järjekordset pasta retsepti, mis on oma lihtsuse tõttu mulle väga armsaks saanud. Võib isegi öelda, et "vaja läheb ainult nelja koostisosa" on mu blogi retsepte ühendav omadus, kuna mina isiklikult ei tõtta retsepte proovima, kui ma selle jaoks vähemalt 10 erinevat toodet poest koju tooma pean. Igatahes, kes mind Instagrammis jälgib, on võib-olla seda Roomast pärit pastarooga juba minu storydes märganud. Siia kõrvale sobib suurepäraselt kausitäis salatit, pudel veini ja hea film. 

Cacio e pepe tegemine on lihtne, kuid nõuab väga spetsiifilist valmistamismeetodit, mis tasub endale kindlasti selgeks teha. Siiski ei tohiks see ka kõige kiiremal tööpäeval kellelegi üle jõu käia. Nagu öeldud, läheb retsepti jaoks tarvis ainult nelja koostisosa ning ainus reaalne "töö" selle juures on juustu riivimine. 

Ühesõnaga, see on üks kõige lihtsamaid ja maitsvamaid asju, mida sa kunagi valmistanud oled!


Mis on Cacio e Pepe?


Et muuta tänane retseptinurk veelgi harivamaks, räägin esmalt, mis cacio e pepe üldse on. Cacio e pepe on klassikaline Rooma pastaroog ning otsetõlkes tähendab "cacio e pepe" juustu ja pipart.  

Cacio e Pepe koostisosad:


Millised on need maagilised koostisosad, millest cacio e pepet valmistatakse? Need on:

1. Pasta: traditsiooniliselt valmistatakse cacio e pepet spagettidega, kuid tegelikkuses võib kasutada ükskõik millist pastasorti. Näiteks tagliatelle on minu meelest väga fancy ja näeb toidu sees alati hea välja.

2. Pecorino romano või parmesani juust: traditsioone järgides oleks õige kasutada kvaliteetset ja kaua laagerdunud pecorino romano juustu, kuid minu hinnangul on seda Eesti poodidest üsna keeruline leida. Pecorinot võib asendada näiteks parmesaniga või mõne teise kaua laagerdunud kõva Itaaliapärase juustuga. Parim on kasutada värskelt ja väga peeneks riivitud juustu, sest nii sulab see ühtlasemalt ära.

3. Värskelt jahvatatud pipar: taaskord on rõhk sõnal värskelt. Iga hea toidu saladus on värsked koostisained ning samuti on siinkohal väga oluline pipra kvaliteet. Kuna cacio e pepe koosneb ainult paarist koostisosast, on nende koostisosade maitse väga oluline.

4. Meresool.


Cacio e pepe valmistamine:


Koostisosad

  • 225g pastat
  • 150g värskelt riivitud pecorino või parmesani juustu
  • 1tl värskelt jahvatatud pipart
  • Meresoola (maitse järgi)

Muidugi saab maitsvat pastat valmistada ka niisama segades parmesani pastaga, kuid cacio e pepe saladus seisneb selle erilises valmistamismeetodis. See käib nii:

1. Riivi juust eraldi kaussi. 

2. Seejärel keeda pasta meresoolaga maitsestatud vees, kuni pasta on al dente.

3. Järgmiseks jahvata pipar otse suurele pannile, kuhu pärast ka pasta ära mahuks. Pane pann sooja. Kui pasta on keenud tõsta pannile 1 kulbitäis pasta keeduvett ning lase see keema. (See juhtub põhimõtteliselt kohe.)

4. Seejärel võta uus kulbitäis pasta keeduvett ja lisa seda juustule. Sega, kuni tekib ühtlane paks kaste.

5. Tõsta pasta potist otse pannile. Ära pese seda! Lülita pliit välja ning lase 2-3 minutit jahtuda.

6. Kalla pasta peale juust ning sega. Siinkohal tuleks jälgida, et pann poleks liiga kuum, sest nii võib juust tükki minna. Õige cacio e pepe peaks pannil "liuglema", kui pasta tundub liiga kuiv, siis lisa juurde keeduvett.


Cacio e pepe variatsioonid


Kuigi traditsiooniliselt valmistatakse cacio e pepet just nende nelja koostisosaga, ei ole väike improvisatsioon kindlasti keelatud. Väga paljud cacio e pepe retseptid sisaldavad tänapäeval ka võid, mis lisatakse pannile pärast pipart, ning vastavalt soovile võib sinna veel mitmeid koostisaineid juurde lisada. Nagu näiteks:

  • küüslauk
  • punane pipar
  • maitsetaimed (näiteks spinat)
  • köögiviljad: lehtkapsas, suvikõrvits, seened, spargel, punane paprika
  • liha- ja kalatooted: peekon, krevetid
  • pähklid: seedripähklid või kreeka pähklid

Teine võimalus on muidugi jääda klassikalise retsepti juurde ning toidu kõrvale eraldi köögivilju või salatit valmistada. 

Igal juhul soovitan ma kindlasti cacio e pepe retsepti proovida. Võib-olla saab sellest ka sinu köögis iga nädalane traditsioon. ;)

Postita kommentaar