Lihtne ja super tervislik banaanileib

jaanuar 30, 2019


Mu blogi hakkab juba üsna retseptinurga kuju võtma, aga mul pole selle vastu midagi. Retsepte on blogi kujul lihtsalt kõige parem jagada. Kõike muud jagan ma tavaliselt otse instagrammi. Täna tahan ma rääkida kuidas küpsetada üks super tervislik banaanileib.

Banaanileiva retsepte on internetis väga palju, aga parimad retseptid on minu meelest siiski need, mis kasutavad võimalikult vähe koostisaineid. Tegelikult pole koostisainete arv isegi niivõrd oluline, kuid jahu, suhkur ja muu selline võiks kindlasti välja jääda. Minu retseptist neid ei leia ja lisaks on see ka 100% vegan, niiet maiustada saavad kõik.

Retsepti toiteväärtus


Banaan
  • Kiudainerikas süsivesik (üks keskmine banaan annab 3g kiudaineid).
  • Suurepärane mikrotoitainete allikas, sisaldab näiteks kaaliumi, C-vitamiini, B6-vitamiini ja magneesiumi.

Chia seemned
  • Üks parimaid taimseid Omega-3 allikaid.
  • Kaks supilusikatäit chia seemneid annab 5 grammi taimset valku ja 10 grammi kiudaineid (umbes 40% meie igapäevastest vajadustest)!
  • Rikas mineraalide, näiteks magneesiumi, kaltsiumi ja raua poolest.

Kaerahelbed
  • Kaeras on palju kiudaineid, mida organism vajab seedeprotsessi toetamiseks ning täiskõhutunde säilitamiseks.
  • Kaerahelbed on ka mitmesuguste mikrotoitainete allikas ja sisaldavad näiteks E-vitamiini, mangaani, fosfori, magneesiumi, vaske, rausa, tsinki, foolhapet ja mitmeid B-vitamiine.
  • Kuigi kaer on looduslikult gluteenivaba, võib mõne kaubamärgi kaer töötlemise ajal gluteeniga kokku puutuda. Kui soovid, et sinu retsept oleks kindlasti gluteenivaba, siis jälgi, et sinu kaerahelvestel oleks eraldi "gluteenivaba" märgis.




Teadagi on banaanileiva tegemiseks vaja küpseid banaane. Kuna mina leidsin poest ainut tooremapoolseid banaane, siis pidin tegema natuke omaloomingut. Loe edasi, et saada teada, kuidas valmis minu banaanileib. 🙂

Koostis: 
4 banaani 
mandlipiima 
~250g kaerahelbeid 
chia seemneid 
agaavi siirupit 
vaarikaid

1. Kuumuta ahi 175 kraadini.
2. Lõika banaanid pooleks ja aseta blenderisse. Lisa veidi mandlipiima, chia seemned ja agaavisiirupit. (Sellest saaks tegelikult ka päris hea smuuti.) Ma lisasin mandlipiima tunde järgi, aga põhimõtteliselt võiks sellest tulla selline paksemapoolne smuuti. Agaavi siirupit lisa maitse järgi olenevalt sellest kui magusat kooki soovid ja chia seemneid samuti palju ise tahad. (Chia seemned on super tervislikud, seega mida rohkem seda uhkem 😉.)
3. Kalla kaerahelbed kaussi ning vala peale banaanismuuti, mille just valmis tegid. Sega.
4. Lisa sisse vaarikad. Neid soovitan panna pigem rohkem, et banaanileib liiga kuiv ei oleks. :)
5. Kalla segu vormi ja küpseta ahjus umbes 40 minutit, kuni leib on pealt krõbe.

2 kommentaari

  1. Tere! Kas siirupi asemel võib mett ka panna? :) Ja kas umbkaudseid koguseid saaks? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma panin tunde järgi, olevalt sellest, kui magusat ise soovid. Võib mett ka panna lihtsalt mesi ei ole vegan, seega ma tegin agaavi siirupiga. :)

      Kustuta